Ако концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев стане реалност, през следващите 7

...
Ако концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев стане реалност, през следващите 7
Коментари Харесай

На Гешев и буквата, и духът на закона му пречат

Ако концепцията на кандидата за основен прокурор Иван Гешев стане действителност, през идващите 7 години правилата на правовото общество ще бъдат погазвани открито и безнаказано. С то с най-висша благословия! А след тези 7 години надали ще е останало нещо за избавяне. Ако на някого сходни констатации му звучат пресилено, просто да си направи труда да прочете това удивително произведение. За страдание, това надали ще е някой от прокурорската квота на Висш съдебен съвет. За тях концепцията е просто условност. Както споделяше един някогашен член на съвета - концепциите никой не ги чете. Пък и целият театър към номинацията на Гешев демонстрира, че изборът от дълго време е превдварително решен. 

А с тези възгледи Иван Гешев 

 

въобще не би трябвало да е прокурор, камо ли основен

 

Защото това, което прокламира, е рисково. Кандидатът явно в действителност не схваща смисъла на разделянето на управляващите, тъй като приказва за хармонични връзки както със съда, по този начин и с всички проверяващи органи. Съдът не е сътрудник на прокуратурата, нито е герой с престъпността. Той не е там, с цел да подпечатва обвинителните й актове, както на Гешев и на всички като него би им се желало. Съдът е съдия, който би трябвало да е еднообразно далечен и от прокурорите, и от юристите. Само по този начин може да подсигурява, че ще отсъжда заслужено.

По същия метод има нещо надълбоко сбъркано и в разбирането на Гешев за партньорство сред прокуратурата и медиите. Медиите не би трябвало да са сътрудник на прокуратурата, те са кучето надзирател на обществото. Нищо че Гешев е привикнал да чете дитирамби за себе си в множеството от тях. И не е редно представител на прокуратурата намерено да заплашва издатели, в случай че нещо в медиите не му харесва. Така правеше актуалният основен прокурор - задоволително е да припомним  " ЦУМ-гейт ", който избухна поради мерака му да повлияе върху вестник " Сега " и издателя му. Гешев явно се пробва да му подражава - в първото си програмно изявление след номинацията той лепеше обидни етикети и се заканваше намерено на медиите, дръзнали да го подлагат на критика.

Гешев се зарича в името на справедливостта, която дефинира като " артикул ", да не се оправдава с буквата на закона. От битността му на прокурор до момента проличава, че не е необикновен почитател на буквата или духа на закона. Нито на справедливостта.

 

Прокуратурата сега търси отмъщение, не правдивост

 

Показни арести, претърсвания на адвокатски адвокатски фирми, заявления против неуместни медии, издание на доказателства. Гешев дава обещание още, и то по доста от същото. На това му вика " неприкритост " на прокуратурата. А точно гръмките акции и шумната показност на прокуратурата по време на следствията са довели до не едно осъждане на България. И у нас - по закона за отговорността на страната, и в Страсбург. Защото доста постоянно обвиняванията и доказателствата, трагично разказани или показани по медиите, не устоят в съда. И оповестените за " безспорни нарушители " си потеглят освен оневинени, само че и обилно обезщетени поради страданията си от суперменската несръчност и показност на прокуратурата. Така че въпреки и Гешев да маркира като проблем в концепцията си осъжданията на страната ни в Страсбург,

 

действително дава обещание още каузи против България

 

С компенсациите, които ще покрият данъкоплатците. Същите, които Гешев ожалва, че не е почтено единствено те да платят за " престъпния преход ". Със сигурност за дългогодишното си престояване в прокуратурата Гешев е могъл да направи повече, с цел да платят и други за тези мрачни времена. Но не е - както стана ясно, първата му присъда по шумно дело бе произнесена напълно неотдавна, и то на първа инстанция - по делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева. Тази присъда по никакъв метод не убеди обществото, че прокуратурата си е свършила качествено и съзнателно работата. Напротив - още повече ускори подозренията за някакви други цели при образуването на това дело.

Може би тъкмо поради лимитираните триумфи на Гешев на професионалното занятие огромна част от концепциите му за законови промени са отдадени на това по какъв начин да се гарантират присъди за корупция непременно. Макар и накратко разказани, те оферират оневиняване на част от участниците в сходни порочни покупко-продажби, с цел да се обезпечат комфортните за прокуратурата показания. Това явно е единствената вяра, с цел да се обезпечат по този начин нужните за пред Брюксел присъди за корупция. Не че бъдещият основен прокурор е необикновен почитател на Европейска комисия. Той се надява мониторингът на Европейската комисия, който явно е

 

спънка пред светлото прокурорско бъдеще,

 

да падне. Не тъй като очертаваните в него проблеми и недостатъци са преодолени, а тъй като са били употребявани за вътрешнополитически борби. 

Интересен подробност от концепцията на Гешев е, че той счита, че сега има форми на отчетност на основния прокурор, които се употребяват интензивно. Той щял да продължи да ги следва и доразвива. Всъщност основната европейска рецензия към единната и централизирана прокуратура е, че ръководителят й е безотговорен и безотчетен. Според Гешев обаче просто е " създадено усещане ", че основният прокурор има мощна централизирана власт, която му разрешава да ръководи и управлява всяко дело в прокуратурата. По закон това не било по този начин. Историята до момента изрично го опровергава. Както обичаше да споделя един някогашен към този момент основен прокурор - " Над мен е единствено Господ! ".

Предизборните обещания на Гешев не звучат като взор в бъдещето. Те са по-скоро доклад на отиващия си основен прокурор, който заместникът му не би си разрешил да подлага на критика. 32 страници кухи изречения и статистика, представена не с цел да се обяснят проблеми и да се предложат решения, а с цел да се произнесе защита в отбрана на Цацаров, чието дело Гешев дава обещание да надгражда. Което не звучи по никакъв начин оптимистично. Прокуратурата се нуждае от дълбока промяна, с цел да стартира най-сетне да дава отговор на упованията на жителите. А не от надграждане на проблемите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР